CloudFlare Railgun Nedir ve Nasıl Web Sitelerini Hızlandırır?
Ana Sayfa Blog Domain & Hosting CloudFlare Railgun Nedir ve Nasıl Web Sitelerini Hızlandırır?
CloudFlare Railgun Nedir ve Nasıl Web Sitelerini Hızlandırır?

Günümüz internet sitelerinin arasındaki en büyük ve şüphesiz en önemli rekabetlerden birisi hız yarışıdır. Rakibine göre daha hızlı olan web sitesi hem ziyaretçinin hemde Google’ın gözünde daha yüksek öneme sahiptir. Web sitesi hızlandırma ile ilgili temel bilgileri -örnek vermek gerekirse hızlı hosting kullanmak, cache eklentisi kullanmak vb.- herkes biliyor zaten, peki ya işi daha profesyonel boyuta taşırsak? Web sitelerimizi hızlı değil, en hızlı yapmak için neler yapabiliriz?

Tam da bu noktada dünyaca ünlü ve artık herkesin yakından tanıdığı CloudFlare’ın önemli çalışmaları bulunuyor. Zaten hali hazırda CloudFlare kullananlar ücretsiz hızlandırma özelliklerini -örneğin sıkıştırma, cache vb.- biliyorlardır, peki ya siz hiç Railgun’ı duymuş muydunuz?

Railgun Nedir?

Railgun web sitenizin sunucuları ile CloudFlare sunucuları arasında güvenli bir bağlantı kurarak cache eklentileri ve temel CloudFlare hizmetleri tarafından ön belleğe alınamayan sayfalarınızın yaklaşık %50 gibi önemli bir kısmını ön belleğe alarak web sitenize giren ziyaretçilere bu ön belleği gönderir. Ayrıca bunu yaparken dünyanın her yerine yayılmış CloudFlare veri merkezlerinden ziyaretçinizin konumuna en yakın olanı seçerek bir CDN hizmeti de sunar. Bu sayede hem sayfa yüklenme hızınız ciddi derecede artar, hemde verilerin yarısına yakını CloudFlare sunucularından alınacağı için kendi kullandığınız hosting veya sunucu hizmetine bindirdiğiniz yük azalır. Bu şekilde yüksek paralar harcamadan daha yüksek ziyaretçi sayılarına ulaşabilirsiniz.

Railgun Nasıl Kullanılır?

Normalde Railgun’ı kullanabilmeniz için ücretli CloudFlare planlarından alarak aylık 200 $ civarı bir ücret ödemeniz gerekmekte. Ancak HostLAB, CloudFlare ile yaptığı anlaşmalar sayesinde Optimized Partner olduğu için HostLAB üzerinden alacağınız tüm paylaşımlı hosting ve reseller hizmetlerinde CloudFlare Railgun özelliğini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Bu özelliği ücretsiz olarak CloudFlare hesabınızdan aktif edebilmeniz için kullandığınız barındırma hizmetinin HostLAB’ta bulunması yeterli!

Aşağıda HostLAB müşterilerine özel olarak Railgun’ı aktif hale getirme işlemlerini kolayca resimli olarak anlattık.

Adım 1: Normal yollarla bir CloudFlare hesabı oluşturup giriş yaparak web sitenizi bu hesaba ekliyorsunuz (HostLAB kullanıcıları cPanel’leri üzerinden tek tıkla CloudFlare’ye giriş yapabilir).

Adım 2: CloudFlare giriş yapıp başarılı bir şekilde site ekleme işlemlerini tamamlayıp NS adreslerimizi CloudFlare’ye yönlendirdikten sonra karşımıza gelen aşağıdaki ekranda üst menüden “Speed” butonuna tıklıyoruz.

Adım 3: Açılan sayfada “Optimization” kısmına tıklıyoruz.

Adım 4: Burada HostLAB CloudFlare partneri olduğu için tek tuşla “Railgun” özelliğini aktif hale getiriyoruz.

Adım 5: Eğer CloudFlare partneri olmayan bir sağlayıcıdan hizmet veya kendi özel sunucunuzu kullanıyorsanız aşağıdaki resimde görüldüğü gibi ücretli CloudFlare planı satın alarak ilgili özelliğe erişebilirsiniz.

 

Aşağıda bulunan iki link üzerinden Türkiye ve Almanya lokasyon olarak CloudFlare Railgun kullanılan test sitelerimizin hızını inceleyebilirsiniz:

https://turkiyehostingtest.xyz/

https://almanyahostingtest.xyz/