Dedicated Server (Kiralık Sunucu) Nedir?
Ana Sayfa Blog Sunucu Yönetimi Dedicated Server (Kiralık Sunucu) Nedir?
Dedicated Server (Kiralık Sunucu) Nedir?
Sunucu Yönetimi | 26 Nisan 2020 | 3 dk. | 290 | 0

Sunucular internet ağının oluşmasında şüphesiz en önemli role sahip kahramanlardır. Basit olarak düşünmek gerekirse evdeki bir bilgisayarı andıran sunucuların görevi aslında bundan çok daha karmaşık ve işlevleri çok daha fazladır. Bir önceki yazımızda VPS İLE VDS ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR? konusunu ele almış ve sanal sunucuları incelemiştik, bu yazımızın konusu ise dedicated server yani paylaşımsız sunucular hakkında.

Dedicated Server Nedir?

Direkt olarak Türkçeye çevrildiğinde “özel sunucu” gibi bir terimle karşılaşırız ancak bu konuda kullanılabilecek en doğru terim “paylaşımsız sunucu” olacaktır. Dedicated serverlar için Türkçede “fiziksel sunucu” kelimesi de oldukça fazla kullanılır. Bunun sebebi hosting, sanal sunucu gibi ürünlerde barındırma firmanızın sahip olduğu bir fiziksel sunucu üzerinden belirli bir alan kiralayıp bu alanı kullanırsınız; ancak bir dedicated server satın aldığınızda sunucunun tamamı üzerinde bulunan tüm işlemci, RAM, disk ve bağlantı hızı ile tamamen size aittir. Eğer bir fiziksel sunucu satın aldıysanız size sunulacak olan ürünü evinizdeki bilgisayara benzetebilirsiniz, sizden uzaktaki bir veri merkezinde tamamen sizin kullanımınız için hazırlanmış olan uzak bir bilgisayar size teslim edilir. Tek farkı evinizdeki bilgisayardan çok daha gelişmiş özelliklerde olması ve 7/24 kesintisiz bir şekilde yüksek bant genişliğiyle yayın yapabilmesidir.

Kimler Dedicated Server Kullanmalıdır?

Kiralık özel sunucular yoğun kaynak tüketimi olan web sitesi sahipleri, anlık işlem yoğunluğu yüksek olan e-ticaret sitesi sahipleri, yoğun işlem gerektirecek programlar çalıştıran kişiler (örn. muhasebe programı), barındırma sektöründe hizmet sağlamak ve hosting veya sanallaştırma yaparak vps satışı yapmak isteyen kişiler, backup amacı ile servislerini yedeklemek isteyen kişiler ve projelerine değer veren kişiler tarafından kullanılabilir. Dedicated server kullanımında her şey tamamı ile size özel olduğu için hataya yer yoktur ve oluşabilecek problem sayısı minimum seviyededir.

HostLAB üzerinde satışını yapmış olduğumuz Türkiye veya Almanya lokasyon kiralık sunucu paketlerimizi web sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz. Paketlerimizin tümü üst seviye donanımlar ile donatılmış ve alınabilecek en yüksek performansı içeren; piyasadaki en uygun fiyatlarla satışını yaptığımız ürünleri içerir. Ayrıca tüm sunucularımızda paylaşımsız 1 GBit/sec hat bulunmaktadır.