WordPress Hız Optimizesi Nasıl Yapılır?
Ana Sayfa Blog WordPress WordPress Hız Optimizesi Nasıl Yapılır?
WordPress Hız Optimizesi Nasıl Yapılır?
WordPress | 3 Mayıs 2020 | 4 dk. | 169 | 0

Kurulmasının ve kullanımının kolay ve ücretsiz olması WordPress’i günümüzün en popüler ve kullanışlı içerik yönetim sistemlerinden biri haline getirmektedir. Günümüzde kullanılan mevcut sitelerin %25 ila %30’unun WordPress olduğu söylenebilir. Bir web sitesi hazırlamak isteyen herkes için akla gelen ilk tercihlerden biri WordPress’tir ve günden güne kullanıcı sayısı artmaktadır. Tabi ki hangi altyapıyı kullanırsa kullansın bir web sitesinin hızlı olması çok önemlidir, bu makalede sizlere hızlı bir WordPress siteye sahip olmanın yollarını anlatacağız.

Hız Neden Bu Kadar Önemli?

Web sitemizin hızını bizim için çok önemli kılan 2 faktör var, bunlardan birincisi “kullanıcı deneyimi” ikincisi ise “arama motoru optimizasyonu (SEO)”. Yavaş olan bir web sitesinde ne kadar önemli bir içerik olursa olsun kullanıcı dolaşmak istemez, bu web sitesi içerisinde gezerken beklemekten sıkılır ve kısa süre içerisinde sayfayı kapatarak hemen çıkma oranını arttırır. Bununla birlikte kullanıcı deneyimine önem veren arama motorları da yavaş sitelerden hoşlanmaz ve eğer sizin web siteniz rakiplerinize göre daha yavaşsa sizi sıralamalarda daha geriye atabilir.  Tüm bunları göz önüne aldığımızda bir web sitesinin hızı o web sitesi için en önemli ve vazgeçilmez şeylerden biridir.

Hız Optimizasyonunda Hosting’in Önemi

Yazının devamında sizlere bir WordPress sistemi nasıl optimize edeceğinizi anlatacağız ancak tüm bunlardan önce çok önemli bir konu var, kullanmış olduğunuz hosting’in hızı. Almış olduğunuz barındırma hizmeti her neyse (dedicated sunucu, sanal sunucu, web hosting vb.) eğer çok yavaşsa, sonradan yapacağınız hiçbir optimize web sitenizin hızlanması için yeterli olmayacaktır. Bu sebepten, eğer sitenizin aşırı yüksek hite ve kaynak tüketimine sahip olmayacağını düşünüyorsanız WordPress için optimize edilmiş WordPress Hosting paketlerini tercih edebilirsiniz. Eğer çok ciddi bir projeniz bulunuyor ve yüksek hitlere ulaşarak aşırı kaynak tüketimleri yapacağınızı düşünüyorsanız sonradan problem yaşamamak adına ssd sanal sunucu ürünlerini tercih ederek daha sorunsuz bir sistem kurulumu yapabilirsiniz.

Hangi Cache Eklentisini Kullanmalıyım?

Yıllardır çok farklı WordPress cache eklentilerini test ediyor ve tecrübe kazanıyoruz. Bu tecrübelerimizin sonucunda size rahatlıkla “WP Fastest Cache” eklentisini önerebiliriz. Yaptığımız testlerde ve incelemelerde diğer cache eklentilerine göre çok daha stabil çalıştığını ve web sitenizin hızına hız kattığını söyleyebiliriz.

WordPress eklentiler bölümünden Fastest Cache’yi yükleyebilir ve etkinleştirebilirsiniz. Maksimum performans için mutlaka premium sürümünü tavsiye ediyoruz.

Ayrıca Fastest Cache ile birlikte iyi bir ikili olan Gzippy eklentisini de hız optimizasyonu için kullanmanızı mutlaka öneriyoruz. Bu eklenti sitenizin HTML kodlarını %80’e varan oradan da sıkıştırır ve daha hızlı okunmasını sağlar.

Resimleri Sıkıştırmayı Unutmayın!

Gereksiz yüksek boyutlu ve sıkıştırılmamış resimler sitenizin yavaş yüklenmesindeki en büyük sorunlardan biridir. Bu bağlamda “WP Smush” eklentisi ile sitenize yüklediğiniz tüm resimleri sıkıştırabilir ve daha düşük boyutlu olan resimlerin çok daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer tüm bunları tamamladıysanız artık sizinde hızlı bir WordPress sisteminiz var demektir. Web sitenizin hızını “Google PageSpeed“, “GT Metrix” ve “Pingdom” üzerinden kolaylıkla test edebilir ve yaptığınız işlemlerin sonuca ulaşıp ulaşmadığını görebilirsiniz.